Under Uret

Under Uret

VI MØDES UNDER URET ( 2018)

En midlertidlig landmark, udarbejdet i samarbejde med socialarkitekterne *hele landet, efter min idé til et blivende byrum.

Lysprojektor, kasser af vandfast mdf-plade, tekster skrevet af børn og voksne i byen, islamper, fyrfadslys.

I forbindelse med et strategisk bymidteudviklingsprojekt i Odder etablere jeg i samarbejde med artitekt-firmaet ‘Hele Landet’ en visuelt landmark ved banegårdsbygningen i  perioden 2. -18. november 2018 . Med af en midlertidig lysinstallation, der som en stærk lyskegle kastes ned i parkeringscirklen foran den gamle stationsbygning, lavede vi en afprøvning i forhold til an model for blivende byrum netop på denne plads i Odder. Herigennem skabtes under borgerinddragelse opmærksomhed omkring et sted i byen hvor Tiden er gået i stå, fordi et vigtigt byrum er blevet tømt for indhold og endnu ikke har fundet sin nye anvendelse. l Lysinstallationen satte hermed fokus på koblingen mellem tid og sted. 

Rummet ved banegårdsbygningen er både et ankomst- og afgangssted og giver dermed anledning til tanker om forskellige former for tid fx: fortid, nutid, fremtid, ventetid, rejsetid, fritid, mødetid, transporttid, spildtid, afsked, velkomst, osv. Stedet er dermed et sindbillede på tidens gang og et mellemrum for refleksion og for potentielle møder mennesker imellem.

Lysinstallationen har tre formål: 

  • Den skal skabe opmærksomhed på stedet og få bilisterne ned i fart

  • Den skal give anledning til at stoppe op, skabe uformelle møder mellem mennesker, når de ’mødes under uret’, i forundring løfter blikket fra telefonen og bliver opmærksomme på, hvad de ser og på hinanden.

  • Den skal skabe refleksioner og dialog om TIDEN og hvad den betyder for os, hvad den gør ved byens rum og ved os, og hvordan vi bruger den. 

Forud for etableringen af lysinstallationen afholdt vi to workshops for hhv. børn og voksne, hvor de skrev udsagn og tanker udfra spørgsmålet “Tid til….?” Teksterne redigerede vi og tastede til video, så de blev skrevet frem med lys, der i de mørke timer skar sig gennem mørket på pladsen brosten. Borgernes tanker og drømme lyste i den mørke november aften op i et poetisk udtryk for vores for vores forhold til tid.

Ved åbningen opførte børnene er oplæsningsperformance hvor de dannede urskiven og lod ordet gå cirklen rundt under fremføring af deres fine tekster.

Projektet afsluttedes med en event, hvor urskives skabtes af lysende islamper, lavet i samarbejde med en af byens skoleklasser. Det elektriske lysinstallationene slukkedes og islamperne stod og smeltede mens de brændte ud.

Tak til: 

Odder kommune for at initiativet, et tæt samarbejde med Louise Holmegaard, for et uvurderligt engagement i min idé fra Hele Landet, hvor jeg har arbejdet tæt sammen med Sille, Simone og Niels Ove, der i den grad har fået tingene til at ske, Rasmus og Thomas, der har stået for den fysiske opbygning og lysdesignet og Rathlouskolen 5. klasse og deres imødekommende klasselærer Jette og tak med min makker i byudviklingsgruppen, Ole og til Emma og Kejsa, der har lavet introfilm til os alle sammen, for Kvickly for at stille fryserum til rådighed for os og ikke mindst Tak til alle jer der deltog og involverede jer fra skiveworkshops til festligørelsen af såvel åbning og afslutning.