Brevstemmer 2018

Brevstemmer 2018

Brevstemmer ( 2018 )

Billedkunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo undersøger med sin bog BREVSTEMMER, håndskriftens betydning i det digitale samfund og spørger, hvad vi håber og frygter ved den gennemgribende digitalisering af vores liv og samfund.

Fakta om bogen:

200 sider stofovertrukket hardcover bog, Format: 230 x 325 mm, Papir: 150 gr. Munken Print White, Oplag: 300 stk.

Som et skrin, fyldt med spor af skrivende hænder åbner bogen Brevstemmer for en mangfoldighed af individuelle autentiske overvejende håndskrevne breve og indlæg. Brevene er fotograferet så man næsten synes at kunne tage det enkelte brev op fra dets bordplade.

 Bogens første del rejser spørgsmål om betydningenaf dokumentets analoge tilstedeværelse og det at have eller være en skrift. Anden del åbner en debat om hvad digitaliseringen af vores samfund betyder for vores forhold til os selv og hinanden.

 Sjældent, vel egentligt aldrig, stemmer vi om, hvorvidt vi ønsker teknologiske forandringer i samfundet. Brevstemmer videregiver, hvad mennesker i Danmark gør sig af tanker i en tid, hvor håndskriften mister sin værdi, i takt med at det digitale samfund for alvor bider sig fast.

 Brevene er indsamlet over 6 år gennem et borgerinddragende og flerstrenget kunstprojekt, der harbevæget sig rundt i Danmark for at finde ud af, hvilken rolle håndskriften spiller i vores liv samt hvilke håb og bekymringer mennesker har for det digitale samfund, der afløser vores håndskriftskultur.

 Brevstemmer indeholder et stort, tankevækkende og sjovt udvalg af breve, som er repræsentative for det samlede materiale på omkring 500 breve og indlæg. De udvalgte analoge dokumenter vises på en måde, hvor folderne, ridserne og bulerne, som oftest elimineres i den digitale proces, får lov til at ’larme’ og minde os om, at der findes en (anden) verden uden for skærmen.

Vibeke Nørgaard Rønsbo fortæller i sin underholdende og anekdotiske åbningsartikel om sin kunstpraksis og de projekter, som danner grundlag for indsamlingen af brevstemmerne. Målet med bogen er at tegne et billede af, hvad ganske almindelige danskere har gjort sig af tanker om det gennemgribende paradigmeskifte fra håndskriftskultur til digital kommunikation. Med afsæt i det indsamlede materiale belyses emnet gennem relevante faglige perspektiver: To forskere fra Institut for Kommunikation og Kultur, ved Århus Universitet, Tina Thode Hougaard og Carsten Stage har læst materialet igennem og bidrager hver en artikel til bogen. Projektets historie, kunstneriske undersøgelsesform, genre og substans beskrives af kunstskribent, Trine Rytter Andersen, og forfatteren, Lisbeth Brun løfter i sin artikel, sløret for sine personlige betragtninger vedrørende at være et skrivende subjekt.

På forsatsens inderside findes en lomme, hvori der i 2/3 af eksemplarerne ligger originalt materiale fra projektet til læseren. Med denne gestus tilbydes læseren nærkontakt med særlige breve af personlig betydning, og foræres et håndgribeligt og konkret eksempel på den borgerinddragende proces, som bogen er funderet på. Brevstemmer er blevet til i samarbejde med Hørdum & Engelbreth, der er specialiseret i kunstbøger og ekstraordinært boghåndværk. Bogen udkommer i forbindelse med udstillingen ’How to Remind’ i Janus, Vestjyllands Kunstmuseum den 18.8. 2018.

Indkig til enkelte sider, Refleksionsbreve:

Indkig i eksempler på bogens ‘Tænketanksindlæg:

foto Morten Barker.