Dråbe for dråbe,

rinder blod, rinder liv,

spredes som pulserende varmt lys

på kirketårnets hvide væg. 

40 dråber drypper ned mod jorden,

40 dråber løfter sig op mod himlen,

 - en vedholdende livscyklus.

 

Tallet 40, lyset, pulsen, cyklus og det livgivende blod udgør de enkle symbolske elementer i værket, som kommenterer ’Marias renselse’, som Kyndelmisse markerer.

En fortælling og et ritual som dæmoniserede kvinden, og som i dag aktualiseres af en stærk kvindeundertrykkende udvikling f.eks. i Afghanistan, Iran og USA. Projektets intention er på poetisk vis at vende bøtten på hovedet og pege på kilden til diskrimineringen, blødningen, som en livgivende kraft, et håb, et potentielt under og et lys.

                                                                                                                                     

 Af lysets favn

Lysinstallation på den Vestvendte Tårnmur af Odder Kirke 2023

’Af Lysets Favn’ peger på skønheden og varmen, som det lys, der er det kristne budskab. Håbet og mangfoldigheden, hvor ingen ’af dem Vorherre skabte skal kaldes udenfor og helt fortabte’.* 

Som et smukt levende abstrakt maleri pulserer det blodrøde lys på kirketårnet som en åbenbaring af det under og den skabelses kraft ’Maria’s blod’ eksponerer.  

Lysværket er en hyldest til de kvinder, der flere steder rundt i verden aktuelt kæmper for at vinde - eller genvinde deres frihedsrettigheder. På det bagtæppe er ’ Af lysets favn’ også en påmindelse om, at det trods alt kun er godt og vel 100 år siden, den protestantisk kirke kunne sige sig helt fri for ydmygende diskriminering og dæmonisering af kvinden for hendes livgivende blødning. Et lysværk om at frihed og fred er skrøbelig som livet, - et lysværk med håb.  

I kyndelmisses aftenmørke, på den oftest tomme og tavse kirkegård vil henfarne slægters grave danne en særlig klangbund for en samtidsperspektivering af fortællingen om Marias renselse og kaste nyt lys over den protestantiske kirkes mangfoldighed.

 

* Johannes Møllehave:’ Vi trækker steger’ (Højskolesangbogen nr. 68)

Tak til Lars Aarø for samarbejde om filmning, - til Jet-set for projicering. Og stor tak til Menighedsrådet for tilliden. Og Tak til Peter Klode for yderligere fotos.

’rinder blod - rinder liv’

Oplæsningsperformance 2.februar

Som en kunstnerisk mosaik af ord kommer nogle af ’Marias efterfølgere’ til orde med tanker og drømme for, hvordan verden møder og også kunne møde kvindens frugtbarhed og dermed det livgivende blod. Samtidskunstprojektet eksperimenterer med at gøre kirkegårdens ofte tyste historiske sted til en ny arena for en kunstoplevelse, der inviterer til eftertanke og dialog mennesker imellem.

I skriveworkshops har 6 unge kvinder spejlet eget liv og samtid i fortællingen om ’Marias renselse’, som en personlig og historisk forankret refleksion over fortidens og nutidens fortiede ’argumenter imod kvinder’.  

En stor tak til Emma Lyngsø Hagne, Sofie Søgaard Leegaard Sørensen, Christine Celina Skarvø, Marie Berg Sørensen, Katrine Luna Kiltang og Julie Jensen, der har forfattet det omfattende rå-tekstmateriale, som jeg har plukket af til værket. Og tak til jer som fremførte værket.